Razmišljamo li jednako kao naš kupac?

Svjetski rast Internet prodaje iznosi oko 15% godišnje[1]. Impresivan rast koji otvara privlačne mogućnosti za sve ambiciozne poduzetnike.

Nema dvojbi o našoj povezanosti s kupcem. Ono što nudimo njemu je potrebno, a mi smo se pobrinuli da tu potrebu zadovoljimo kvalitetom i svim ostalim detaljima koji će kupčevu odluku učvrstiti i ubrzati. No, je li ta spona čvrsta i pouzdana? Osmijeh nam je već na licu, a kupca nema? Otišao je u drugu trgovinu? Možda i razmišljamo jednako, ali se ne razumijemo…

Zbog toga je SERP iduća čarobna riječ o kojoj valja promisliti…

Search Engine Results Pages ili jednostavno SERP označava sve stranice koje prikazuju rezultate pretraživanja u pretraživaču. Upisom ključne riječi u preglednik potencijalni kupac na zaslonu dobije SERP ili rezultate pretraživanja, smještene po deset na svakoj od niza stranica. Tih stranica je obično jako, jako puno i onaj tko je dao zahtjev za pretraživanje uglavnom pogleda samo one prve rezultate. Redoslijed rezultata ovisi o pozicioniranosti web stranica prema SEO vrijednosti koju određuje par stotina čimbenika[2], a među njima najvažniji je sadržaj. Sadržaj mora biti iznimno kvalitetan i ni po koju cijenu ne smije stagnirati nego se mora uvijek iznova obnavljati i obogaćivati. Upornim aktualiziranjem svog mrežnog mjesta ostvarit ćete željeni poslovni uspjeh, a ostalo će učiniti vrijeme.

Važno je dakle biti na vrhu ukoliko želimo biti pronađeni od strane potencijalnih kupaca. Alati za pozicioniranje na prva mjesta postoje, ali su dostupni svima, pa nam u borbi za vrh preostaje biti vještiji i za potencijalnog kupca privlačniji. Što nam tu može ponuditi neuromarketing?

Tom Shapiro[3] priopćava da se u svom istraživanju usredotočio izravno na stranicu rezultata pretraživača (SERP), želeći saznati kako načela neuromarketinga mogu povećati klikovni postotak CTR (click-through rate) organskih rezultata pretraživanja. Sa svakim porastom CTR-a za 3% vašeg organskog rezultata u SERP-u, taj se rezultat penje u prosjeku za jednu poziciju na stranici. S obzirom na to da mnoga pretraživanja uključuju 10 ili više organskih rezultata na stranici, govorimo o povećanju položaja od 10% sa svakim pojedinačnim pomakom, što je značajno.

Značaju usredotočenosti na klikovni postotak rezultata pretraživanja u vašim SEO naporima pridonosi Googleova vlastita platforma za umjetnu inteligenciju RankBrain. Greg Corrado[4], stariji znanstveni istraživač na Googleu, objavio je kako je RankBrain treći najvažniji čimbenik koji pridonosi rangu rezultata pretraživanja. Možda je bolje reći da se ne radi o stvarnom čimbeniku rangiranja, nego je to zapravo metoda procesiranja postavljenih upita tako da se oni prilagode Googleovoj filozofiji pretraživanja.  S Googleovim intenzivnim fokusom na umjetnu inteligenciju, utjecaj RankBraina će i dalje rasti. Jedna od posljedica toga je da će mjerni podaci biti značajniji faktor u rangiranju pretraživanja, a CTR je srž takve metrike.

RankBrain je algoritamski sustav sa sposobnošću samostalnog (strojnog) učenja koje mu omogućuje da svaki postavljeni zahtjev za pretraživanjem može dotjerati i usavršiti na temelju informacija o povijesti upita, ponašanju korisnika i kontekstu stranice. Prilikom prvog predstavljanja[5] svjetskoj javnosti u listopadu 2015. putem vijesti iz Bloomberga rečeno je: „RankBrain koristi umjetnu inteligenciju kako bi ugradio ogromne količine pisanog jezika u matematičke cjeline – zvane vektori – koje računalo može razumjeti. Ako RankBrain vidi riječ ili frazu koja nije poznata, stroj može nagađati koje riječi ili izrazi mogu imati slično značenje te filtrirati rezultat prema tome, čineći ga učinkovitijim u rukovanju nikad viđenim upitima pretraživanja.“ Vrijedi napomenuti da je oko 15% dnevnih upita pretraživanja na Googleu posve novo i tu pomoć RankBraina itekako dobro dođe. Naravno, kao vlasnici web mjesta niste dužni da brinete o složenosti sofisticiranih rješenja koja koriste pretraživači, vaša je zadaća da svojim korisnicima isporučite ono što im treba i što traže, vodeći računa da ste svojim sadržajem aktualni, relevantni i povezani s onim objektima koji već imaju neupitan značaj u umreženoj stvarnosti.

[1] https://www.digitalcommerce360.com/article/us-ecommerce-sales/, pristupljeno 15.10.2019.; Internet Retailer, „Kupci su 2018. potrošili 517,36 milijardi dolara u online trgovinama SAD-a, što je više od 15% u odnosu na prethodnu godinu…“

[2] https://backlinko.com/google-ranking-factors, pristupljeno 15.10.2019.; Brian Dean, Google’s 200 Ranking Factors: The Complete List (2019).

[3] https://stratabeat.com/neuroscience-of-seo/, pristupljeno 15.10.2019.; Tom Shapiro. The Neuroscience of SEO, listopad 2016.

[4] https://stratabeat.com/introducing-google-rankbrain/, pristupljeno 15.10.2019.; Tom Shapiro. Introducing RankBrain, studeni 2015.

[5] https://www.searchenginejournal.com/google-algorithm-history/rankbrain/#close, pristupljeno 17.10.2019.

About The Author

Izv.prof.dr.sc. Antonija Krtalić

Izv.prof.dr.sc.Antonija Krtalić bavi se temama vezanim za informacijske tehnologije, komunikacije i obrazovanje. Po struci je inženjer elektronike, magistrirala je u području poslovnih informacijskih sustava i primjene umjetne inteligencije te doktorirala u području menadžmenta u obrazovanju. Osim odgovornih poslova u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki angažirana je na jednom privatnom sveučilištu u zvanju izvanredne profesorice. Neuromarketing je područje u kojem želi zaokružiti svoje radno iskustvo. Autoricu možete kontaktirati na email: akrtalic@neuromarketinginstitut.com

Povezane objave