Umijećem preobraćanja do poslovnog uspjeha

umijecem-preobracanja-do-poslovnog-uspjeha

Imate svoju mrežnu stranicu? Kvalitetnom SEO optimizacijom privukli ste veliki broj posjetitelja na nju? Postavili ste sebi određene ambiciozne ciljeve? Bilježite rast svojih poslovnih postignuća? Ako ne, onda ste krivo skrenuli na svom putu uspješnog online poduzetnika… Dobra je vijest da se na pravi put možete vratiti i prečicom. Prečica nosi naziv: CRO.

SEO ili optimizacija pretraživača je odradila svoju zadaću i učinila vidljivim odredište na kojem ste zamislili izlog svoje trgovine (odnosno svoje poduzetničke priče, što god ona nudila potencijalnim kupcima). Idući korak je privući kupca u trgovinu, pokazati mu raskoš i blagodati svoje ponude i na koncu ga ispratiti punih ruku i s osmijehom na licu. To je zadaća CRO – optimizacije stope konverzije ili, slikovitije rečeno, preobraćenja osobe koja proviruje kroz izlog u osobu koja je obavila kupnju. 

Optimizacija stope konverzije CRO (po svom izvornom engleskom akronimu od Conversion Rate Optimization) tehnika je internetskog marketinga i predstavlja sustavni postupak povećanja postotka posjetitelja web stranica koji poduzmu željenu radnju – bilo da ispunjavaju obrazac, postanu kupci ili na neki drugi način ostvare ono što vlasnik stranice očekuje i smatra uspjehom u svom poslu. Konverzija je pojam kojim općenito označavamo one posjetitelje koji ostvare postavljene ciljeve web lokacije. Ciljevi su raznoliki i mogu se rangirati po značaju. Obično je najznačajniji cilj prodati svoj proizvod ili uslugu posjetitelju i konvertirati ga na taj način u kupca, i ukoliko se to ostvari, govorimo o makrokonverziji. Manje značajni ciljevi poput prijave za primanje e-poruka smatraju se mikrokonverzijama. No, nikako ne treba zanemariti ni to što će kupac zapamtiti stranicu kao zanimljivo mjesto koje vrijedi opet posjetiti.

CRO postupak nudi razumijevanje načina na koji se korisnici kreću kroz vašu web stranicu, koje radnje poduzimaju i što ih eventualno sprječava u ostvarenju vaših ciljeva. Profesionalci nas uvjeravaju da pomoću ove tehnike možemo unaprijediti svaki pojedini ključni element web lokacije. Otkrit ćemo slabe točke na putanji kojom prolaze posjetitelji i dobiti priliku da ih popravimo. Prihvatljiva je činjenica da će uvijek biti slučajnih i nezainteresiranih posjetitelja kojima nije ni na kraj pameti popunjavati neke obrasce, ali ako je to cijelo vrijeme pozamašan postotak ukupnih posjetitelja, možda je krivica i na nama. Bounce rate, pokazatelj broja posjetitelja koji odlaze već s prve stranice bez ikakve interakcije, u redu je samo ako se javlja u sasvim maloj mjeri. Ako to nije slučaj, imamo opravdan razlog za brigu i dobar motiv za promjenu.

Učite i istražujte svijet oko sebe. Uočite dobre i loše primjere i usvojite korisne savjete stručnjaka.

Komunicirajte sa svojim posjetiteljima, potaknite ih na interakciju. Redizajnirajte svoju stranicu tako da postane privlačna i obećavajuća. Uvedite alate za prikupljanje podataka potencijalnih kupaca, lead generation alate.

Optimizacijski postupci koji čine naše web stranice vidljivim i uspješnim prisutni su već dugo i svakim danom postaju sve napredniji i sve bolje ispunjavaju svoje zadaće. Njihov razvoj valja pratiti i koristiti u svom vlastitom. Uđite u svijet digitalnog marketinga, otkrijte neuromarketing kao snažno sredstvo optimizacije pretraživača i poboljšanja konverzije.

Shaheen Adibi[1] ističe kako naš mozak čini samo dva postotka naše tjelesne mase, a u stanju je potrošiti i do 20 postotaka naše dnevne tjelesne energije. No, kako ne bi postao energetski rastrošan, mozak ima svoje navike štednje, pa se često koristi ranijim kognitivnim iskustvima i navikama, svojevrsnim kognitivnim prečacima. Upravo iz ove činjenice možemo izvući vrijedan zaključak s neuromarketinškog aspekta: iskoristiti kognitivne prečace za poboljšanje stope konverzije.

Adibi nudi tucet savjeta o kojima valja razmisliti, oprobati i većinu na koncu usvojiti. Letimično pogledajmo koji su savjeti korisni za poboljšanje stope konverzije posjetitelja naše web lokacije u kupce našeg proizvoda.

Iskoristite efekt mimikrije tako da oponašate svog potencijalnog kupca načinom razmišljanja i djelovanja, naravno bez imalo prijetvornosti i oholosti, a rezultat će biti osjećaj povjerenja.

Ne libite se pokazati osjećaje putem svojih oglasa i naslova. Emocionalne udice su učinkovite!

Ljudi vjeruju internetskim izvorima, ali još više vjeruju drugim ljudima. Pružite im dokaze da su i drugi prije njih obavili kupnju kod vas.

Potaknite brzinu odlučivanja na kupnju isticanjem razumnih razloga. Još malo pa nestalo!

Ponudite ljudima potvrdu njihovog mišljenja, drago im je biti u pravu i poklonit će vam svoje povjerenje.

Pazite da ne ostavljate utisak da popuste nudite zbog manje kvalitetnog proizvoda. Ljudima je također draže dobiti više proizvoda za istu cijenu nego isti proizvod za nižu cijenu.

Vodite brigu o dosljednosti svojih marketinških poruka na svim platformama. Meta opis kao kratak sažetak web stranice idealno je mjesto za to. Istodobno je to i mogućnost da naglasite kako imate rješenja za sve probleme svojih kupaca. Većina njih ionako želi riješiti neki svoj problem kupovinom, a tek manji dio na taj način želi ostvariti osjećaj posjedovanja.

Nemojte svom proizvodu dati neko zastarjelo ime ili ime koje nalikuje desetinama drugih sličnih proizvoda. Ako SERP sadrži desetine istovjetnih rezultata, a među njima je i vaš proizvod, postanite svjesni prijeteće katastrofe.

A SERP je iduća čarobna riječ o kojoj valja promisliti…

[1] https://www.iteratemarketing.com/blog/seo-12-neuromarketing-hacks-made-clients-millions/

About The Author

Izv.prof.dr.sc. Antonija Krtalić

Izv.prof.dr.sc.Antonija Krtalić bavi se temama vezanim za informacijske tehnologije, komunikacije i obrazovanje. Po struci je inženjer elektronike, magistrirala je u području poslovnih informacijskih sustava i primjene umjetne inteligencije te doktorirala u području menadžmenta u obrazovanju. Osim odgovornih poslova u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki angažirana je na jednom privatnom sveučilištu u zvanju izvanredne profesorice. Neuromarketing je područje u kojem želi zaokružiti svoje radno iskustvo. Autoricu možete kontaktirati na email: akrtalic@neuromarketinginstitut.com

Povezane objave